Anglo Saxon Period

Anglo Saxon Period Old English literature for BCS Exam

Old English literature for BCS Exam
  • Anglo Saxon Period কে The old English period বলে ।এখান থেকে English literature প্রাথমিক যাত্রা শুরু । Old English literature for BCS Exam.
  • Time Period: 450 – 1066 AD অর্থাৎ ৬১৬ বছর ।
  • Angles, Saxon এবং Jutes এই তিনটি জার্মান উপজাতি ইংল্যান্ড উপজাতিদের পরাজিত করে ইংল্যান্ড দখল করে এবং সেই সময় থেকে Anglo Saxon Period সূচনা হয়। 
  • Anglo Saxon জাতি প্রথমে অত্যন্ত হিংস্র, দুর্ধর্ষএবং যাযাবর প্রকৃতির ছিল।
  • Anglo Saxon Period এর প্রথমার্ধে Oral Literature এর অন্তর্ভুক্ত ছিল ।
  • Anglo Saxon Period Old English literature এর গুরুত্বপূর্ণ কিছু বৈশিষ্ট্য পাওয়া যায় তা হল –
  1. Heroic deeds,
  2. Love for see,
  3. Adventure,
  4. Passionate,
  5. Love for glory and
  6. savagery.
  • 1066 সালে William (2) এর নেতৃত্বে Norman France এর England জয়ের মাধ্যমে Anglo Saxon Period এর সমাপ্তি হই।

Literature Work of Anglo Saxon Period or Old English literature for BCS Exam

সাহিত্যিক Authorsসাহিত্যকর্ম Works
সাহিত্য কর্মের লেখকের নাম খুঁজে পাওয়া যায়নি ।  Beowulf(Epic) was the first long poem in English Literature. It is the first monument in English Literature. Beowulf consists of 32oo liens.
This is important Old English literature for BCS Exam.
Caedmon (635-735)
*Caedmon কে The Anglo-Saxon Milton ও বলা হয়।
*The first poet of English Literature
*Father of English sacred songs
*তার বিখ্যাত কাব্য Paraphrase এর আলোচ্যবিষয়ের সাথে John Milton এর Paradise Lost এর মিল অনেক।
*Hymn of Caedmon
*The books of genesis
*Exodus(Poetry)
*The fall of angels(poem)
*The Harrowing of Hell(Poem)
Cynewulf (8th Century)
*Cynewulf কে The Author of the Christ নামে অভিহিত করা হত।  
*Juliana (Poem)
*The Christ Elene
*The Fates of the Apostles (যিশু খ্রীষ্টের শিষ্য)
*The Live of Saints  
Saint Venerable Bede
*Father of English Learning
*The first Historian of English Literature
*Father of English History
Ecclesiastical History of English People.
“Doctor of the Church” উপাধি লাভ করেন এই গ্রন্থের জন্য ।  
King Alfred the great (849-899)
*Founder of English Prose
*তিনি Wessex এর রাজা ছিলেন।
*Great Translator নামে পরিচিত।
*Latin থেকে বহু বই অনুবাদ করেন।
NB: কিন্তু The Father of English Prose বলা হয় John Wycliffe কে।  
*The Consolation of Philosophy
*The Anglo-Saxon Chronicle (First Monument in English Prose)
Old English literature for BCS Exam

Questions from Old English literature for BCS Exam:

1) The Anglo-Saxon period is said to date from?

Answer: 450-1066

2) Beowulf is—-?

Answer: Epic poem

3) Which one of the following is the first long poem in English?

Answer: Beowulf


4) Which was the oldest period in English literature?

Answer: Anglo – Saxon Period

5) Which are the Cynewulf’s poems?
a) Christ b) the lives c) the father of Apostles d) All

Answer: All


Old English literature for BCS Exam
6) Who is the prominent writer of the Old English period?

Answer: Caedmon

7) Which one is the oldest epic in English Literature?

Answer: Beowulf

8) Who wrote Beowulf?

Answer: Anonymous poet


9)The author of “Dream of the Rood”

Answer: Wyclif


10) Who wrote “Juliana?

Answer: Cynewulf


11) How long did the Anglo Saxon period exit?

Answer: From 450-1066


12) Who wrote ” Beowulf”?

Answer: Anonymous poet

13) Anglo Saxon people were mainly –?
a) warriors b) hunters c) travellers d) All

Answer: All


14) Anglo-Saxon poetry was immensely influenced by? = Christianity

Answer: Christianity


15) Who was the writer of “The fates of the Apostates”?

Answer: Cynewulf

Old English literature for BCS Exam


16) Who was the first historian in English literature?

Answer: Venerable Bade


17) Venerable Bade is called the —?

Answer: Father of English History


18) “Ecclesiastical History of the English people” by Venerable Bade was written in?

Answer: Latin


19) King Alfred Great inspired and supervised the Complication of?

Answer: The Christianity

20) Which is the most remarkable work in Anglo -Saxon heroic poetry?

Answer: Beowulf


21) How many lines does the poem” Beowulf” have?

Answer: 3200 lines


22) Which are the Caedmon’s poems?
a) The fall of Angels b) The Harrowing of Hell c) the temptation

Answer: All the above


23) Who introduced Christian poetry in English literature in Anglo Saxon period?

Answer: Cynewulf, Caedmon


24) What is the first epic of Anglo Saxon period?

Answer: Beowulf


25) what kind of book is ” Beowulf”?

Answer: Poem


26) Who was the earliest English poet?

Answer: Caedmon


27) What is the chief work of Caedmon?

Answer: Paraphrase


28) Who is called the ” father of English sacred song”?

Answer: Caedmon


29) Who wrote “Juliana”?

Answer: Cynewulf


30) Who was considered the ” Authority of the Christ”?

Answer: Cynewulf


31) Who is the ” Father of English Learning”?

Answer: Venerable Bade


32) Who was regarded as the “Founder of English prose”?

Answer: King Alfred Great

Old English literature for BCS Exam

One Reply to “Anglo Saxon Period Old English literature for BCS Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *